Umów się na wizytę:

531 270 891

lub zostaw wiadomość

Jak wybierać zdrowe produkty dla dziecka?

Chcąc wszystkiego, co najlepsze dla naszej pociechy na co zwracać uwagę przy zakupie produktów spożywczych? Po kolei przeanalizujemy, co zrobić, aby nie zwariować, a nasze dziecko dostawało, to co najlepsze. Oto kilka wskazówek:

1. Nie ulegajmy reklamom produktów

Celem skutecznej kampanii promocyjnej żywności jest maksymalna sprzedaż, a niekoniecznie dobro dziecka. Reklamy produktów często skierowane są do naszych podopiecznych, które z kolei próbują wymusić na nas rodzicach ich zakup. Ulegamy i kupujemy kolejny niezdrowy produkt.

2. Kolorowe opakowanie to nie wszystko

Ładnie opakowany produkt znów z kolei ma przyciągnąć dziecko. Jest to sprytny zabieg specjalistów od sprzedaży. Ładna butelka napoju z piękną księżniczką na rysunku wręcz zmusza nas do jej zakupu, jeśli nie chcemy mieć napadu szału naszej pociechy w sklepie. Wszystko to jest zrozumiałe, ponieważ dzieci bardzo lubią takie kolorowe przedmioty. Jednak my rodzice musimy rozsądnie podejść do sprawy i dokładnie przeanalizować dany produkt, czy nadaje się do diety naszej pociechy. Nie wszystko co ładnie opakowane jest zdrowe. Pamiętajmy jeszcze, że to nie dziecko powinno decydować co dostanie do jedzenia. Aby zapakowane przez nas, zdrowe produkty były bardziej zachęcające można wykorzystać kolorowe opakowania, np. pojemnik na drugie śniadanie, bidon itp.

3. Czytaj informacje umieszczone na opakowaniach

Skład mówi wszystko o danym produkcie. Należy pamiętać, że kolejność poszczególnych składników jest umieszczona wg ich ilości w danym produkcie. Jeśli na pierwszym miejscu jest cukier, a na ostatnim miejscu owoc oznacza, to że napój owocowy składa się w większości z cukru, a nie owoców.

4. Sprawdzaj ile jest cukru i tłuszczu

Jeśli już wiemy, że mamy czytać informacje na opakowaniach na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na ilość cukru i tłuszczu w danym produkcie. Można porównać np. chudą szynkę z parówkami dostępnymi w sklepie, czy ulubione batony dziecka z ciasteczkami pełnoziarnistymi. Jeśli założymy, że w jednej łyżeczce jest 5 g cukru można obliczyć ile łyżeczek cukru jest w danym produkcie. Wnioski mogą być zatrważające.

5. Wybieraj wartościowe produkty

Zwracamy uwagę na niezbędne w diecie naszego dziecka składniki odżywcze. Jeśli dany produkt ma dużą ilość witamin, minerałów, białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych czy błonnika będzie odpowiedni w menu naszej pociechy.

6. Unikaj sztucznych dodatków i konserwantów

Bardzo niebezpieczny w diecie dziecka jest nadmiar sztucznych substancji dodawanych do żywności. Może być m.in. przyczyną alergii oraz podrażniać delikatny przewód pokarmowy młodego organizmu. W miarę możliwości starajmy się ich unikać. Na rynku są dostępne produkty z barwnikami pochodzenia naturalnego, np. karoten, czerwień buraczana, chlorofil, kurkumina, ryboflawina. Do nieszkodliwych konserwantów należą z kolei kwas mlekowy czy lizozym jaja kurzego. Niedozwolone jest spożywanie przez dzieci produktów zawierających sztuczne substancje słodzące, np. aspartam czy acesulfam. Zamiast nich lepiej sięgnąć po miód, cukier brzozowy, fruktozę czy stewię.

7. Wybieraj jak najbardziej naturalną żywność

Im mniej ingerencji w danym produkcie oraz bardziej prosty skład tym lepiej. Dla porównania sięgnij po kubek jogurtu owocowego i naturalnego. Porównaj zwartość cukru i sztucznych dodatków. Jeśli Twoje dziecko nie lubi smaku czystego jogurtu wymieszaj go z owocami lub dodaj trochę miodu lub dżemu.

8. Jak najwięcej posiłków przygotuj samodzielnie

Wtedy właśnie mamy wpływ na skład danego produktu. Możesz włączyć w przygotowania Twoją pociechę. Dla dziecka wspólne gotowanie z rodzicami jest świetną zabawą. Przygotowanie posiłków może być wielką przygodą oraz przy okazji wspaniałą lekcją zdrowego gotowania.

Oto kilka pomysłów na zdrowe przepisy dla dzieci:

http://dziecko.mojdietetyk.pl/maly_kucharz

mgr Joanna Scheffs

Tagi: dieta dla dziecka, dzieci, zdrowa żywność, produkty dla dzieci

Zapamiętaj!

Witamina C zwiększa odporność i przyspiesza gojenie się ran, działa korzystnie na serce i krążenie, opóźnia starzenie się organizmu.