Umów się na wizytę:

531 270 891

lub zostaw wiadomość

Zasady gotowania z dzieckiem

Podczas przygotowywania posiłków dla rodziny warto zaprosić do pomocy w kuchni dzieci. Jest to dla nich świetna okazja do zabawy, nauki oraz testowania różnych produktów, a tym samym wyrabiania sobie już od małego kulinarnych smaków i nawyków.

Dzieci chętnie zamienią tradycyjną zabawę na rolę kuchennego pomocnika, bo jest to dla nich wyróżnienie, że są dla nas, rodziców, na tyle dorośli, że mogą na równi z nami zająć się bardzo odpowiedzialną pracą.
Kucharząc wspólnie z dzieckiem należy pamiętać, że wymagają one bezpiecznego otoczenia i przestrzegania paru stanowczych, kuchennych zasad w celu uniknięcia ewentualnych urazów, wywołanych poparzeniem lub skaleczeniem.

Miejmy na uwadze fakt, że dzieci są doskonałymi obserwatorami i będą naśladować wszystkie nasze nawyki, zarówno te dobre, jak i złe.
Na sam początek – wspólne mycie rąk przed przystąpieniem do pracy. Ma to na celu zapobieganie zakażeniu żywności i ewentualnym zatruciom pokarmowym.
Kiedy ręce są już czyste, przeczytajmy przepis wykonania potrawy wspólnie z dzieckiem, tłumacząc jednocześnie, że będziemy postępowali zgodnie z tym, co jest tam napisane.

Następnie przygotujmy sobie miejsce do pracy, wyjmijmy wszystkie potrzebne sprzęty, takie jak mikser, blender, deski do krojenia, garnki, miski, miarki, wagę oraz inne mniejsze kuchenne przybory.
Przygotujmy wszystkie potrzebne nam do przygotowania posiłku składniki i odmierzmy potrzebną ilość, korzystając z wagi i różnych miarek typu kubek, łyżka, łyżeczka, etc.
Teraz przystępujemy do właściwej czynności, czyli przygotowywania potrawy. Zachęćmy naszego pomocnika do działania, mając oczywiście na uwadze jego możliwości, które są ograniczone jego wiekiem i sprawnością manualną. Wybierajmy na początek bezpieczniejsze prace, takie jak mycie owoców i warzyw (pamiętajmy o ustawieniu odpowiedniej temperatury wody w kranie), dodawanie i mieszanie produktów, czy ugniatanie ciasta.

Wszelkie mniej bezpieczne zajęcia, takie jak np. krojenie , miejmy pod kontrolą, ucząc dziecko bezpiecznego posługiwania się nożem i wybierając dla niego, przynajmniej na początek, bezpieczniejsze narzędzia, takie jak plastikowe, czy też nieostre noże. Korzystanie z bardziej zaawansowanych sprzętów, jak np. mikser, czy blender zarezerwujmy dla wprawionych już małych kucharzy, ucząc dzieci , aby zawsze przed ich użyciem informowały nas o tym.
Szczególnej kontroli wymaga też korzystanie z kuchenki i piekarnika; dzieci muszą zdawać sobie sprawę z tego, ze należy zachowywać się przy tym bardzo ostrożnie, gdyż w przeciwnym wypadku może grozić im poparzenie.

Kiedy posiłek jest już gotowy, posprzątajcie wspólnie Wasze miejsce pracy, odkładając sprzęty na swoje miejsca, a brudne naczynia do zlewu lub zmywarki.
Na koniec możecie pięknie udekorować Wasze wspólne dzieło, gdyż takie będzie jeszcze lepiej smakowało, ładnie nakryć stół, usiąść wygodnie i razem z innymi domownikami zjeść nieśpiesznie przygotowaną przez Was potrawę, delektując się jej smakiem.

Najlepiej, jak telewizor będzie wtedy wyłączony, bo będzie czas na rozmowę i stworzenie przy stole dobrej atmosfery.
Dzieci na pewno pozostawią takie wspólne spędzone chwile na długo w swojej pamięci, ucząc się jednocześnie, że posiłki nie muszą służyć tylko zaspokojeniu głodu, ale również budowaniu rodzinnych relacji.

Zapamiętaj!

Jabłko jest dobrym źródłem błonnika.