Umów się na wizytę:

531 270 891

lub zostaw wiadomość

Słowniczek Małego Szefa Kuchni

ikona_slowniczek

Pieczenie – przyrządzanie potrawy w piekarniku
Ubijanie – szybkie mieszanie wszystkich składników okrężnymi ruchami przy pomocy łyżki, trzepaczki lub miksera
Mieszanie– delikatne mieszanie wszystkich składników przy pomocy np. łyżki, widelca
Gotowanie – przyrządzanie potrawy w obecności wrzącej wody, która powoduje, że to co chcemy zjeść robi się ciepłe
Smażenie – przyrządzenie potrawy bezpośrednio na podgrzanym tłuszczu
Obsmażanie- krótkie smażenie potrawy do uzyskania brązowego koloru
Siekanie – krojenie na małe kawałki
Odcedzanie- usuwanie płynu za pomocą durszlaka, sita
Tarcie – rozdrabnianie jedzenia poprzez przecieranie go przez tarkę
Gniecenie – mieszanie produktów poprzez ściskanie do jednolitej konsystencji, aż do powstania ciasta, zazwyczaj przy pomocy rąk
Marynowanie- namaczanie potrawy w odpowiednim płynie, żeby uczynić ją kruchą
Tłuczenie – miażdżenie jedzenia przy pomocy tłuczka
Miksowanie – wymieszanie wszystkich składników przy pomocy miksera
Grillowanie – to poddanie potrawy bardzo wysokiej temperaturze używając urządzenia nazywanego grillem
Panierowanie - otaczanie potrawy w posypce. Na panierkę najczęściej wybieramy jajko oraz bułkę tartą lub mąkę
Gotowanie na parze – gotowanie polegające na umieszczenie potrawy na krótki czas na koszyczku nad gotującą się wodą lub pod przykryciem

Duszenie - połączenie procesu obsmażania (krótkiego smażenia) oraz gotowania w małej ilości wody lub gotowanie produktów w małej ilości wody i tłuszczu, ale już bez etapu obsmażania

Zapamiętaj!

Pij wodę – najlepiej gasi pragnienie.