Umów się na wizytę:

531 270 891

lub zostaw wiadomość

Klopsiki w sosie koperkowym z surówką z marchewki

klopsiki-w-sosie-koperkowym-z-surowka-z-marchewki-1

Ziemniaki ugotować. Jajko roztrzepać widelcem i wymieszać z mięsem, bułką tartą i przyprawami. Z powstałej masy formować małe klopsiki. W garnku zagotować bulion. Klopsiki wrzucić do bulionu i gotować około 15 min., w razie potrzeby dolać wody. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić bulion. Pod koniec dodać serek i posiekany koperek. Marchew i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Do ziemniaków dodać jogurt i wygnieść na puree. Klopsiki podawać z puree i surówką z marchewki i jabłka.

Składniki:

  • 100 g polędwicy wołowej (mielonej)
  • ½ jajka
  • łyżka bułki tartej
  • szklanka wywaru z włoszczyzny lub bulionu warzywnego z kostki ekologicznej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka serka twarożkowego chudego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • ½ małego jabłka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • koperek, sok z cytryny, sos sojowy

Zapamiętaj!

Witamina C zapobiega starzeniu się organizmu, poprawia wzrok, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu.