Umów się na wizytę:

531 270 891

lub zostaw wiadomość

Roladki z naleśnika na słodko

roladki-z-nalesnika-na-slodko-2

Mąkę, jajko, oliwę i mleko zmiksować na gładką, płynną masę (jeśli będzie za gęsta dodać odpowiednią ilość wody – najlepiej gazowanej). Do połowy ciasta dodać kakao, aby część roladek była ciemniejsza. Usmażyć cienkie naleśniki na patelni teflonowej bez tłuszczu. Gdy naleśniki przestygną posmarować je serkiem i nakładać naprzemiennie pokrojone owoce, orzechy, zmiksowane borówki i zawinąć. Odstawić do lodówki na około godzinę, następnie pokroić naleśniki na roladki.

Składniki:

  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/5 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
  • łyżeczka kakao
  • 3 łyżki serka twarożkowego chudego
  • 5 dużych winogron
  • ½ szklanki borówek
  • ½ śliwki czerwonej
  • łyżeczka rodzynek
  • łyżeczka pokruszonych orzechów włoskich

Zapamiętaj!

Kasza gryczana jest dobrym źródłem magnezu oraz błonnika.